Kobo Aura -e-kirjalukija

E-kirjat ovat näppärä keksintö, joka vielä odottaa yleistymistään. Lukulaitteet taisivat jäädä hieman monikäyttöisempien tablettitietokoneiden varjoon. Se on harmi, sillä kirjojen lukemiseen tarkoitusta varten tehty e-kirjalukija on aivan ylivertainen. Siksi e-kirjojen ystävän kannattaakin ehdottomasti hankkia lukulaite. Yksi hyvä vaihtoehto on Kobo Aura.

Sähkökirjojen lukulaitteita tekee muutama valmistaja. Kobo on merkittävimpiä, toinen kova nimi on tietysti Amazonin Kindle. Kindlen kanssa on naimisissa Amazonin kaupan kanssa, Kobon kanssa on hieman vapaampaa. Siksi päädyin itse Koboon. Epäilemättä Kindlet pärjäävät laadultaan Kobolle vaivatta.

Pieni, kevyt ja näppärä

Kobo Aura on pienikokoinen laite. Kuuden tuuman näyttö, vähän reunuksia ympärillä, ja laitteen kooksi tulee 11,4 cm × 15 cm × 0,8 cm. Painoa on 174 g. Tähän verrattuna iPad 2 on melkoinen järkäle: 18,5 cm × 24,1 cm × 0,9 cm ja 601 grammaa. Kobo Aura on siis hyvin pienen kirjan kokoinen, oli luettavana miten iso kirja tahansa.

Kokonsa puolesta Aura on kätevä. Se kulkee helposti taskussa tai laukussa, mutta kokoa on kuitenkin riittävästi lukemista varten. Laitetta on kevyt kannatella yhdelläkin kädellä.Kobo Aura

Upea valaistu näyttö

Jos ei ole koskaan E Ink -näyttöä nähnyt, ei täysin ymmärrä, miten erinomainen se on. Värejä ei ole, vain harmaan sävyjä, mutta näyttö on erittäin tarkka, eikä rasita silmiä millään tavalla. Sitä voi lukea kirkkaassakin valossa, eikä se pimeässä häikäise kuin taustavalaistu LED-näyttö.

Auran näytössä on myös valo, joka on kirkkaimmillaan melkoinen valonheitin. Se on kuitenkin parhaimmillaan säädettynä himmeäksi, niin pienelle kuin mahdollista. Silloin sivu hehkuu juuri sopivasti, että lukeminen hämärässä onnistuu ilman että häikäistyy tai vieressä nukkuva häiriintyy. Täydellinen juttu – tällaisen olisin tarvinnut silloin, kun istuskelin illat pitkät pimeässä huoneessa vauvaa nukuttamassa.

E Inkin erikoisuuksiin kuuluu se, ettei näyttö kuluta virtaa kuin sivua käännettäessä. Kun kuva on näytölle tehty, se pysyy siinä ilman virrankulutusta. E Inkin huonoja puolia on hidas ruudunpäivitys, mikään liike ja animaatio ei näytä E Ink -näytöllä hyvältä. Sähkökirjaa lukiessa tämä ei tietenkään ole mikään ongelma, hirveästi ei haittaa, että sivua kääntäessä ei ole somaa animaatiota kuten iPadilla lukiessa. Akunkesto on toista luokkaa, lukemisen määrästä riippuen laitetta ei tarvitse välttämättä ladata edes kerran kuussa.

Tietokoneyhteydet

Kirjat siirtyvät Kobo Auraan vaivattomasti. Laitteessa on Wifi-yhteys, jota voi käyttää netissä surffailuun ja kirjojen ostamiseen Kobon omasta kaupasta. En ole kokeillut. Muualta hankitut kirjat siirtyvät laitteeseen kätevästi, kun sen kytkee USB-kaapelilla tietokoneeseen kiinni. Silloin laite näkyy tietokoneelle ulkoisena massamuistina, johon kirjatiedostot voi vain kopioida käyttöjärjestelmän omalla tiedostonhallinnalla.

Jos haluaa käyttää jotain ohjelmistoa laitteen hallintaan, suosittelen Calibrea, jolla voi tehdä joitain muitakin käytännöllisiä toimenpiteitä, joita e-kirjakauppiaat eivät välttämättä halua sinun tekevän – voit esimerkiksi poistaa kopiosuojauksia kirjoista, jolloin pystyt esimerkiksi lukemaan Kobollasi Amazonista ostettuja Kindle-kirjoja. Kobon oma Kobo Desktop -ohjelmisto on niin huonosti tehty, että en muista milloin olisin viimeksi nähnyt yhtä kehnosti tehdyn ohjelman. Siitä kannattaa pysyä etäällä.

Kobo-sovellus löytyy myös tableteille ja puhelimille. Sen avulla voi synkronoida lukemisiaan, eli lukea ensin Kobolla, sitten vaihtaa toiselle laitteelle ja jatkaa siitä mihin jäi. Tämä toimii kuitenkin valitettavasti vain Kobon omasta kaupasta ostetuilla kirjoilla (vaan taitaapa sama rajoitus päteä myös Kindlellä ja iBooksilla).

Kirjojen saatavuus

E-kirjoissa on tietysti huonotkin puolensa. Kotimaisten kirjojen kohdalla hinta on se pahin. Olen noin ylipäätään sitä mieltä, että kotimaiset kirjat ovat liian kalliita, e-kirjat ja painetut kummatkin. Luenkin e-kirjoina lähinnä arvostelukappaleita (kiitoksia vain Osuuskummalle, joka on toistaiseksi ainoa e-kirjoja arvostelukappaleina jakeleva kustantamo) ja ulkomaisia kirjoja. En ole pitkään aikaan enää lukenut ulkomaisia kirjoja painettuina, koska painettujen kirjojen tilaaminen on postikulujen ja odottelun takia tympeää – paljon mieluummin ostan kohtuullisen hintaisen e-kirjan, jonka saan välittömästi käyttööni.

E-kirjoja saa myös lainattua kirjastosta. Siinä on oma vaivansa ja hommaan tarvitaan Adobe Digital Editions -ohjelmisto (joka on ylipäätään tarpeen monien DRM-suojattujen kirjojen lukemiseen; onneksi esimerkiksi Elisa Kirja suosii nykyään enemmän vaivattomampaa vesileimaa), mutta sitä kautta saa e-kirjoja luettavakseen ilmaiseksi. Ellibsin kirjastosovellus on kaikkea muuta kuin erinomainen, mutta säästääpähän ainakin kirjastoon matkustamisen vaivan.

Yhteenveto

Kun muutenkin monipuolisilla tableteilla voi lukea e-kirjoja ja toisaalta e-kirjalukijalla ei oikein voi muuta tehdä, niin mihin e-kirjanlukijaa sitten tarvitsee? Sehän se lukulaitteiden kohtalonkysymys on ja yksi syy siihen, miksei näistä laitteista viime aikoina niin paljoa melua olekaan Suomessa pidetty. Erikoistuneille laitteille on kuitenkin käyttäjänsä ja esimerkiksi järjestelmäkameroita ja pokkarikameroitakin myydään, vaikka älypuhelimissa on nykyään varsin hyvät kamerat. Joillekin riittää puhelimen kamera, joku vaatii enemmän.

Jos lukee paljon e-kirjoja, E Ink -näytöllä varustettu lukulaite on aivan ylivoimaisen miellyttävä käyttää. Lehtien, sarjakuvien, PDF-dokumenttien ja muun värillisen ja huolella taitetun materiaalin lukemiseen tabletti sen sijaan on parempi. E Ink toimii parhaiten pelkkään tekstiin, koska silloin lukija pääsee nauttimaan tarkasta tekstistä, jonka kokoa ja kirjasinta voi muokata omille silmilleen sopivaksi.

En ole vielä ehtinyt pitkään käyttää Koboani, mutta jo nyt ihmettelen, miksi en ole hankkinut laitetta jo aikaisemmin – minulle tämä sopii hienosti, luen paljon mieluummin Kobolla kuin iPadilla.

Laitteen saatavuus on Suomessa vähän kehnonpuoleista. Ostin omani Verkkokauppa.comista.

24 kommenttia kirjoitukseen “Kobo Aura -e-kirjalukija

  1. Ellibsin kirjastosovelluksesta on oltava samaa mieltä 😛 On pirun hankala käyttää, vaikka luulenkin olevani melko taitava ja kärsivällinen tuollaisten kanssa.

    Koboon todettakoon se, että se on siinä mielessä harvinainen laite, että siihen tulevat päivitykset yleensä vievät vekottimen toimintaa parempaan suuntaan. Olen ollut positiivisen hämmästynyt nyt kahden vuoden käytön aikana (mulla on Glo, Aurasta en siis mene vannomaan).

  2. Minä olen käyttänyt Koboa (Touch – ilman valoa) jo kolme vuotta, enkä pois vaihtaisi. Ihana vehje!
    Niin, ja HelMet Overdrive-palvelusta saa myöskin e-kirjoja lainattua helposti. Tosin tarvitsee HelMet kirjastokortin, mutta sen saavat kaikki, jotka pääsevät sellaista HelMet-kirjastosta pyytämään.

  3. Kobon oma kauppa on toiminut hyvin. Kun on sitä kautta ostanut joitakin teoksia, osaa ehdottaa myös vastaavaa luettavaa. Osa ehdotuksista on ollut erinomaisia. Lisäksi Kobon kauppa on pelastanut tilanteissa, joissa kirja onkin loppunut yllättäen ja on tarvinnut lisää luettavaa nopeasti (esimerkiksi lentokentällä). En luopuisi Kobo Aurasta enää <3

  4. Kiitos tästä tekstistä, Mikko. Kirjoitit Kobosta niin simppelisti, että tilasin laitteen itselleni. Olin toki ihaillut laitetta jo kauan, mutta ajatellut, etten vielä lähde sitä opettelemaan. Nyt soma Kobo Aura on vieressäni ja olen onnistunut siirtämään siihen klassikoita juuri mainitsemasi Calibren kautta. Kiitos avusta!

  5. Minäkin nappasin klassikoita luettavaksi, nyt on Topeliuksen Talvi-illan tarinoita työn alla. Kobon omaa kauppaa täytyy kokeilla, kunhan tulee tarvetta ostaa jotain ja hinta on kilpailukykyinen. Seuraava ostos on Neal Stephensonin toukokuussa ilmestyvä Seveneves – Amazonista sen sai 17 dollarilla, Kobon kaupassa 21 euroa, joten Amazonistahan se kannattaa ostaa.

  6. Kiitos tästä! Olen juuri hankkimassa lukulaitetta, joten artikkelisi oli enemmän kuiin tervetullut!

  7. Hei Mikko
    Luuletko että 100-vuotias huonosti näkevä pystyisi käyttämään tätä Kobo Aura-laitetta?
    Siis onko se yksinkertainen?
    Kiitos. Ingemar

  8. Kai se riippuu 100-vuotiaasta… Itse laitteen käyttäminen ei ole kovin vaikeaa, eli jos joku muu siirtää kirjat laitteeseen ja säätää tekstin koon isoksi, lukemisen ainakin pitäisi onnistua. Laitteen muu käyttö voi olla vähän haastavaa, käyttöliittymä kun ei samalla lailla skaalaudu kuin teksti.

  9. Hei! Saako taustavalon tarvittaessa kytkettyä kokonaan pois?

  10. Moi,

    Kiitos hyvästä artikkelista. Osaatko sanoa mitä tuolla Kobon sivuilla tarkoitetut tavalliset eKirjat ovat, kun niitä ei voi lukea landscape-tilassa? Voikohan niitä kuitenkin säätää, että kuinka paljon tekstiä on näytöllä? ”Unlike regular eBooks which can only be read in portrait mode, PDFs can be rotated for reading in landscape mode.” Olen nyt lukenut pdf-kirjaa 7″ taulutietokoneella ja siinä on pakko kääntää näyttö vaakasuoraan koska muuten teksti on liian pientä.

  11. Antti, nuo tavalliset e-kirjat ovat nimenomaan niitä, joissa tekstin kokoa ja kirjasinta saa säätää vapaasti. PDF:iä ei Kobolla oikein pysty lukemaan tai ainakin se on kovin hankalaa, mutta noiden e-kirjojen kanssa laite on erinomaisen joustava. Tekstin saa säädettyä juuri niin isoksi kuin omat silmät tarvitsevat. Ei siis ole mitään tarvetta lukea niitä vaakasuorassa, pystyasettelu on mukavampi käsille ja silmille, kun rivit ovat lyhyemmät.

  12. Hei!
    Olen hankkimassa lukulaitetta. Olen lukenut netistä, suosittelet KOBO Aura-laitetta. Toimiiko kirjat osti ne sitten mistä kirjakaupasta tahansa tai jopa kirjastosta. Lähinnä olen ajatellut että käytän hyväkseni kirjastoa.

    Olen paljon kuunnellut äänikirjoja, mitä puhelin merkki suosittelisit. Ei kallista.

    Onko tätä KOBO-Aura lukulaitetta myynnissä muuallakin kuin netissä?
    tv. Pirkko Jacklin

  13. Toimivat ja eivät toimi. Osa kirjakaupoista myy kirjoja, jotka toimivat kaikissa laitteissa, osa taas on sidottu tiettyihin laitteisiin. Esimerkiksi Amazonin kirjoja voi periaatteessa lukea vain Kindlellä. Käytännössä sopivien apuohjelmien avulla kaikki kirjat saa kaikkiin laitteisiin. Kirjastojen tarjonnan pitäisi toimia kaikissa lukulaitteissa.

    En tiedä Kobon saatavuudesta, kovin suosittuja e-kirjanlukijat eivät ole, mutta isommista elektroniikkaa myyvistä kaupoista voi löytyä, ja kirjakaupoista jotain.

    Äänikirjojen kuunteluun sopinee aika lailla mikä älypuhelin tahansa, Android-puhelimille ja iPhonelle löytyy varmimmin sovelluksia.

  14. Hi, Mikko!

    If you install and use ’koreader’ instead of the native ’nickel’ interface that comes with the Kobo machines, the PDF reading experience will be much better for you. You can see the difference in this nice video: watch?v=rsJizVAMpDQ

    Best of luck,

    Tykö

  15. Minulla on tabletti. HALUAISIN lukulaitteen, joka on kevyempi esim bussissa helppo ja kevyt. HINTA JA KIRJOJEN LATAUSMAHDOLLISUUDET KIINNOSTAVAT SEKÄ TIETENKIN OPASTUS.

  16. Hei Mikko!
    Onko sinulla kokemusta Bookbeat-sovelluksesta? Huomasin, että äänikirjojen lisäksi heiltä löytyy nykyisin myös e-kirjoja. Mietin, että onnistuuko niiden lukeminen helposti myös Kobolla.

  17. Jenny, Bookbeatia, Storyteliä ja vastaavia voi käyttää ainoastaan näiden palveluiden omilla sovelluksilla, eli pitää olla joku tabletti tai puhelin, jolla niitä käyttää. Koboon ei saa tällaisia e-kirjoja.

  18. TERVE, MIKKO!
    Ostin Kindle Paperwhiten sekä muutamia kirjoja ja maksullisia käyttöoppaita. Kaikki on mennyt hyvin, mutta Amazonin ulkopuolisissa käyttöoppaissa samoin kuin monessa muussakin paikassa neuvotaan hankkimaan ”Calibre”-ohjelma. Windowsin tietoturva kuitenkin esti lataamisen. Onko ”Calibre” vaarallinen?

  19. Mitenkä onnistuisi kirjojen siirto Android puhelimesta…. Pitääkö kierrättää tietokoneen kautta?

  20. Jussi, eipä mitään aavistusta. Luulisin, että pitää mennä tietokoneen kautta.

  21. Hei,
    Ostin Kobo H20 ja asensin Calibren windows läppäriin, jossa kindle sovellus.
    Calibre ei kuitenkaan löydä kindle kirjoja, vaikka olen ne downloadannut. Itsekään en niitä löydä. Mikä avuksi?

  22. Harri, valitettavasti ei mikään – Kindlen salaus on muuttunut, eikä Calibre toistaiseksi pysty avaamaan Kindle-kirjoja. Niitä ei siis tällä hetkellä saa Koboon. Toivottavasti tilanne vielä korjaantuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.